search
top

Alkohol vlastnoručně vyrobený

Česko je zemí, kde má tradice vlastního vypalování destilátů velkou tradici. Dříve se pálilo běžně i doma, provizorními vypalovacími pecemi. Dnes už jsou k tomuto účelu určeny speciální pálenice, kam mohou majitelé kvasu svůj skvost zavést a za nemalý poplatek si nechat vlastní destilát vypálit. Hojně se toho využívá především na Moravě. Za podobný kvalitní domácí alkohol by Vám v Čechách i v cizině ruce utrhli. Jedná se povětšinou o velice kvalitní alkohol s nemalými procenty podílu alkoholu. Podle kvality kvasu vyjde výsledná síla destilátu. Pakliže je kvas hodně kvalitní, vyjde z něj skutečně silná pálenice. Ve většině případů se tak musí ještě naředit destilovanou vodou. Nejvíce ceněná bývá obvykle čistá pálenice ze švestek – slivovice. I další čisté kvasy ale patří mezi populární a to především čistá pálenice z jablek – jabkovice nebo hrušek – hruškovice. Slivovice je ale samozřejmě na pomyslném vrcholu žebříčku. Je samozřejmě možné pálit také kvasy kombinované z různých ovocí, ale ty nejsou tak oblíbené.

Comments are closed.

top