search
top

Fakta o alkoholu

Nevíte, co je to vlastně alkohol? A že je tak ve své úplné podstatě označován nesprávně? Pojďme si shrnout fakta o alkoholu. Ethanol, lidově známý špiritus, také známý jako etanol nebo ethylalkohol, je bezbarvá kapalina, ve zředěné podobě vyniká příjemným a typickým alkoholovým aromatem. Je klasifikován jako hořlavina první třídy.

Ethanol je již několik tisíc let konzumován ve formě opojných nápojů. Dávka, kterou by člověk měl/neměl přijmout je silně individuální, jelikož záleží především na fyzických predispozicích (kterými je například váha, věk nebo kondice). V menších dávkách způsobuje euforii, navozuje pocit relaxace, ale pokud to s ním přeženete, může vám způsobit deprese, nekoordinované pohyby (neboť mechanismus účinku působí přímo na mozeček), pomalé reakce, špatnou vnímavost okolí, jednoduše utlumí vaši racionální složku. V některých případech dokonce způsobuje agresivitu. Ethanol působí jako blokátor receptorů GABA, které navozuji pocit opilosti, volnosti a bezstarostných chvil. Na fyzickou i psychickou stránku lidského těla působí do velké míry také metabolit acetaldehyd a ethanová kyselina, která bývá označována jako octová.

Fakta o alkoholu: příprava

Pokud vás zajímá, jak se připravuje základ těch nejlepších nápojů, tak věřte, že část produkce se připravuje pouze z jednoduchých cukrů, odborně nazývané jako sacharidy. Ty se zkvasí za pomoci několika druhů kvasinek. Dnes už máme vyšlechtěné druhy kmene Saccharomyces cervisiae. A jak to v praxi funguje? Využijete cukerný roztok o maximální koncentraci 20 % nebo se připravuje za pomoci přírodnin, kterými jsou například brambory nebo cukrová třtina. Kvalitu výsledného produktu ovlivňuje především vstupní surovina.

Comments are closed.

top