search
top

Jak poznat dobré víno?

Vinařů je u nás hodně. Češi nejsou nutně jen národem konzumentů piva. I víno má u nás svou tradici. Jižní Morava je předním pěstitelem českého vína. Jak ale víte, že kupujete opravdu kvalitní víno? Běžný spotřebitel se asi příliš nevyzná a sáhne po levnější láhvi. I cena vám ale může hodně napovědět. Levná vína nebývají příliš kvalitní a může vás z nich po konzumaci většího množství bolet hlava. I chuťově jsou rozdíly obrovské. Nemluvíme teď o tom, že někdo má raději sušší vína a někdo sladší. Spíše jde o aroma, které vína mají. Některá jdou do ovocných tónin a je to na nich patrné. Obecně se dá říci, že česká vína bývají trpčí, což ale neznamená, že neseženete dobré kvalitní víno sladké chuti. Dalším matoucím faktorem při výběru vína bývají jejich názvy. Vinařské odrůdy se totiž jmenují stejně, například Ryzlink vlašský, ale rozdíl činí také, z jakého vinařství víno z této odrůdy pochází. Nejznámějšími vinařstvími na Moravě, která produkují kvalitní vína, patří Mikulov (láhve jsou nezaměnitelně označené vinětou s motýlem) a Bzenec. U těchto dvou neuděláte chybu. U zahraničních vín mají dlouholetou tradici samozřejmě především francouzská vína, i když i mezi nimi mohou být méně kvalitní exponáty. Ohledně vín z Austrálie, jižní Ameriky nebo Afriky preferujte raději vína s klasickou korkovou zátkou. Často se setkáváme s láhvemi šroubovacími, což ale vínu trochu ubírá na jeho prestiži.

Comments are closed.

top