search
top

Jak probíhá fermentace piva?

Výrobu piva lze rozdělit na tři hlavní fáze. Po uvaření mladiny, které zabere zhruba půlku dne, následuje hlavní kvašení (trvá 3-5 dní) a 2-5 týdenní dozrávání v lahvích, KEGách nebo sudech. Proces kvašení a zrání se označuje jako fermentace a spočívá v přeměně cukru v mladině na alkohol a oxid uhličitý.

Fermentace trvá tak dlouho, dokud se naprostá většina fermentovatelného cukru nepřemění na alkohol. Zbylé množství se využije při karbonizace piva v rámci zrání. Během celého procesu produkují kvasinky CO2.

Primární fermentace (hlavní kvašení)

Hlavní kvašení neboli primární fermentace probíhá při různých teplotách.

K fermentaci svrchně kvašeného piva dochází teplotním rozmezí 18-22 °C. Jakmile proces skončí, kvasnice se vyplaví na povrch. Výhodou je fakt, že fermentační nádobu není nutné chladit, protože zrání probíhá v pokojové teplotě. Používají se netlakové tanky na kvašení piva bez chladícího pláště. Mezi typické značky piva tohoto typu patří pšeniční pivo, Kölsch či Ale.

iva jako Pilsner a ležáky se vyrábí fermentací pomocí spodních kvasnic. Proces probíhá při teplotách mezi 9-12 °C a kvasinky se drží u dna tanku. Hlavní kvašení spodně kvašeného piva obvykle trvá mnohem déle než svrchní fermentace. Pivní tanky by měly být opatřeny dvojitým chladícím pláštěm.

Sekundární fermentace (zrání)

Pivo zraje v teplotním rozmezí 3-5 °C a díky kvasinkám v něm dochází k přirozené karbonizaci. V praxi může být zapotřebí dodatečný přísun oxidu uhličitého (není-li přirozená karbonizace dostatečná).

Zrání může probíhat v pivních sudech, skleněných i PET lahvích umístěných ve velmi chladném prostředí. Další možností jsou speciální tlakové fermentační tanky s možností nastavení optimálního přetlaku. Seženete je například v e-shopu prodejce minipivovarů Speidel Braumeister.

Comments are closed.

top