search
top

Vánoční punče

Předvánoční období je časem, kdy si můžete na vánočních trzích dopřát kelímek tradičního vánočního punče. Tahle tradice je u nás opravdu hodně oblíbená a patří už k vánočnímu folkloru. Punčů si lze dopřát obrovské množství. Mezi oblíbené patří především finský punč, který je k dostání snad na všech vánočních trzích ve všech městech naší republiky. Kromě toho ale bývají k mání také vídeňský punč, francouzský punč, bez alkoholu pak dětský punč. Je ale punč jako punč? Jaký je vlastně v punčích rozdíl, kromě ovocných nebo jiných přísad? Punč se připravuje, nebo by se měl připravovat z vína, a to bílého nebo červeného, přídavky pak jsou především koření, jako je skořice, hřebíček, badyán a následují další přísady. Především se jedná o cukr, ale také citron, pomeranč, případně také džus. Do punče se dávají také další kousky ovoce, případně také mandle. Je ale potřeba dávat pozor, jestli prodejci na stánkách skutečně připravují punče tradičním způsobem. V mnoha případech se totiž snaží ušetřit peníze i čas, který by jim tradiční příprava zabrala a připravují punč ze sáčku. Je to poměrně běžné hlavně ve větších městech, kde jsou na stánkách s punčem velké fronty lidí.

Comments are closed.

top