Venkovní dlažbu není vůbec těžké položit, než se do toho ale pustíte, měli byste si nejprve nejen pořádně rozmyslet, jaký materiál budete potřebovat, ale také veškerý prostor řádně zaměřit a naplánovat další důležité hodnoty, kterým se při pokládce nevyhnete.
textura dlažby
Nároky na venkovní dlažbu jsou mnohem vyšší než na dlažbu vnitřní. Jaké podmínky by tedy měla venkovní dlažba splňovat?
1.       Hmotnost zatížení
Nejprve byste si měli ujasnit, která dlažba bude sloužit k jakému účelu. Terasa, cesty či schody jistě nebudou tolik zatěžovány jako plocha pro parkování vašeho automobilu či příjezdová komunikace. Pro nízké a střední zatížení bude stačit tloušťka dlažby do 50 milimetrů, pro vyšší zatížení raději volte tloušťku dlažby okolo 100 milimetrů.  Dlažba by vám měla vydržet mnoho let, proto si raději pořádně předem promyslete předpokládané zatížení.
2.       Mrazuvzdornost
Pro venkovní dlažbu také volte pouze mrazuvzdorné dlaždice, které odolají i dlouhodobému působení mrazíků či nepříjemným povětrnostním podmínkám. Ovšem kvalitní venkovní dlažbu vždy musí provázet i odpovídající kvalita podkladu a použitých spárovacích a lepících hmot.
3.       Protiskluznost
Protiskluzový povrch, který je ošetřen speciální glazurou, vám zase zaručí nejen vysokou životnost dlažby, ale také to, že ani v nepříjemných zimních měsících nebudete mít na zahrádce a na dvorku kluziště.
4.       Otěruvzdornost
Vysoká otěruvzdornost vám zajistí vysokou životnost dlažby, neboť speciální povrch zabrání poškození různými kamínky, jinými nerovnostmi, či  dalším mechanickým namáháním.
kolo z dlažby
Dlažba se vyrábí v široké škále různých tvarů, rozměrů i barev, takže budete mít z čeho vybírat. Dlaždice pak můžete doplnit různými tvarovými díly, jejichž volba bude záležet jen na vás a na vašem vkusu. Fantazii se meze nekladou, proto se nebojte různě experimentovat, čímž dosáhnete atypického cíle u vašeho domu.